#UOKiKtestuje – testujemy płyny do mycia naczyń.

  • Sprawdź, który z dostępnych na polskim rynku płynów do mycia naczyń radzi sobie najlepiej z brudem i tłuszczem.
  • 66 testów, 2 270 wyników – UOKiK prezentuje wyniki najnowszego badania.
  • Za miesiąc weźmiemy pod lupę pieluszki dla dzieci. Wejdź na uokik.gov.pl i zobacz najnowszy raport.


Wypowiedź Prezesa UOKiK Tomasza Chróstnego

Trudne do usunięcia zaschnięte resztki jedzenia? Problem z domyciem tłustej patelni? Jaki płyn do naczyń łatwo poradzi sobie z tłuszczem i zabrudzeniami, a jego pH jest odpowiednie dla skóry rąk – dowiesz się z najnowszego raportu #UOKiKtestuje.

Stoimy po stronie konsumentów i wspieramy ich, aby podejmowali swoje decyzje zakupowe na podstawie rzetelnych danych. W trzecim raporcie z cyklu „UOKiK testuje” porównujemy działanie 10 płynów do mycia naczyń, które przebadaliśmy w naszych laboratoriach – mówi Prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Jak wybraliśmy płyny do mycia naczyń?

Przetestowaliśmy 10 najpopularniejszych marek płynów do zmywania, wytypowanych na podstawie rozeznania rynku, które przeprowadziła Inspekcja Handlowa w supermarketach, dyskontach i drogeriach. Cztery z nich to marki własne: Lewiatan, Lidl oraz dwie z sieci Biedronka. Wszystkie płyny, zgodnie z przyjętymi założeniami, zawierały od 5 do 15 proc. anionowych środków powierzchniowo czynnych oraz poniżej 5 proc. niejonowych środków powierzchniowo czynnych i/lub amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych.

Badania wykonali pracownicy akredytowanych laboratoriów UOKiK w Bydgoszczy oraz w Łodzi we wrześniu i październiku 2020 roku. Płyny przeszły w sumie 66 różnych testów, podczas których uzyskaliśmy 2 270 wyników cząstkowych.

Co sprawdziliśmy?

Przyjrzeliśmy się kilku kluczowym parametrom wpływającym na jakość i komfort zmywania. Po pierwsze, zbadaliśmy zdolność myjącą płynów, czyli ich skuteczność w usuwaniu zabrudzeń. Po drugie, testowaliśmy zdolność emulgowania tłuszczów, która przesądza o sile działania detergentu w walce z tłustymi naczyniami. Po trzecie, sprawdzaliśmy odczyn pH produktów, którego wartość wpływa na stan skóry dłoni. Ponadto, analitycy UOKiK oszacowali, ile wynosi koszt pojedynczego zmywania i jednego litra (lub kilograma) płynu, a także ocenili stosunek jego jakości do ceny. Zweryfikowali również, czy deklaracja producenta dot. zawartości netto (masy lub objętości) produktu jest zgodna z rzeczywistością.

Co stwierdziliśmy? Szczegółowe wyniki -> pobierz informację z badania.

 
 

 

RANKING JAKOŚCI

Na podstawie badań laboratoryjnych oceniliśmy ogólną jakość płynów. Trzem parametrom przypisaliśmy określone wartości: 60 proc. – zdolność myjąca, 35 proc. – zdolność emulgowania tłuszczów, 5 proc. – wartość pH. W ten sposób utworzyliśmy ranking jakości, w którym pierwsze miejsce zajęły Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Effect oraz Ludwik cytrynowy, zdobywając 5 gwiazdek. Kolejny w rankingu był Kraft cytrynowy, otrzymując 4 gwiazdki.

Obliczyliśmy również ile wynosi koszt jednego zmywania i oceniliśmy stosunek jakości produktów do ich ceny. Okazało się, że najtaniej zmywa się w Tymku: jedno zmywanie = jeden grosz.

 
 
 

Jak wyglądały badania laboratoryjne?

  • Zdolność myjąca

Nanieśliśmy na białe, płaskie talerze mieszankę sporządzoną z mleka w proszku, żółtek w proszku, mąki pszennej, margaryny i wody. Swoją konsystencją przypominała ona surowe ciasto naleśnikowe. Zabrudzone naczynia pozostawiliśmy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Proces mycia powtarzaliśmy w trzech seriach, po 30 sztuk talerzy, dla każdego badanego płynu. Detergent dawkowaliśmy zgodnie z procedurą badawczą, uwzględniając zalecenia producenta. We wszystkich przypadkach warunki mycia były takie same: wykorzystaliśmy wodę wodociągową o zbliżonym poziomie twardości i temp. 45 st. C, niepoddaną procesowi zmiękczania.

Po umyciu i wysuszeniu talerze zanurzyliśmy w roztworze jodu dla ułatwienia obserwacji. Wygląd talerzy oceniliśmy zliczając plamy oraz zacieki na każdym z nich, przyznając określoną liczbę punktów.

  • Zdolność emulgowania

Do wody z płynem do mycia naczyń dodawaliśmy dawki zabarwionego oleju rzepakowego. Jeśli powstawała jednolita emulsja, dokładaliśmy kolejną porcję oleju, aż do momentu, gdy przestawała się tworzyć. Im więcej gramów tłuszczu płyn jest w stanie zemulgować — tym lepiej radzi sobie w walce z tłustymi zabrudzeniami.

  • pH

Wartość pH sprawdziliśmy przy użyciu tzw. pehametru, zanurzając elektrodę w wodzie z płynem do zmywania. Pomiar pH mówi nam o odczynie produktu w skali od 0 do 14, czyli o jego kwasowości (od 0 do 7) lub zasadowości (od 7 do 14). Odczyn zdrowej skóry wynosi 5-6, czyli jest lekko kwaśny. Środki mające z nią kontakt powinny mieć podobne do niej pH.

  • Zawartość netto

Wyznaczyliśmy masę produktu z opakowaniem (masa brutto), a następnie masę samego opakowania (tara), po całkowitym usunięciu zawartości. Masę netto obliczaliśmy jako różnicę obu tych wielkości. Objętość netto weryfikowaliśmy poprzez bezpośredni pomiar objętości płynu w cylindrze miarowym.

Możesz liczyć na pomoc Inspekcji Handlowej

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkich Inspektoratach Inspekcji Handlowej.

Wyniki trzeciego badania pobierz z uokik.gov.pl. W raporcie znajdziesz porównanie skuteczności płynów do mycia naczyń, porady i ciekawe informacje.

Czytaj więcej na:
https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=17042